Begrijp de regels van schijnzelfstandigheid voor beveiligers

In de beveiligingsbranche is de vraag of een opdracht wordt uitgevoerd als zelfstandige of in loondienst van groot belang. De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over deze arbeidsrelatie, maar de regels kunnen nog wel eens complex/ moeilijk te begrijpen zijn. In deze blog leggen we kort uit waar je als beveiliger op moet letten om schijnzelfstandigheid te voorkomen en geven we een voorbeeld uit onze branche.

Wanneer is er sprake van loondienst?

De kernvraag bij de Wet DBA is of je werkt in loondienst of als zelfstandige. Loondienst heeft drie kenmerken:

  1. Werkgeversgezag: De opdrachtgever heeft het recht om instructies te geven over hoe, wanneer, waar, en met wie het werk wordt uitgevoerd.
  2. Verplichting tot het leveren van (persoonlijke) arbeid: De opdrachtnemer is verplicht om het werk zelf uit te voeren.
  3. Een beloning: De opdrachtnemer ontvangt een vergoeding voor het werk.

 

Als aan al deze kenmerken wordt voldaan, is er sprake van loondienst. Vooral de gezagsverhouding is een cruciale factor.

Wat is een gezagsverhouding?

Een gezagsverhouding betekent dat de opdrachtgever controle heeft over hoe je je werk doet. Als je bijvoorbeeld als beveiliger wordt ingehuurd door een bedrijf en je moet werken volgens strikte instructies van het bedrijf, zoals vaste werktijden, specifieke taken, en samenwerking met het interne personeel, dan is er waarschijnlijk sprake van een gezagsverhouding.

Voorbeeld uit de beveiligingsbranche

Stel dat een bedrijf een beveiliger inhuurt om de beveiliging van een kantoor te versterken. De beveiliger krijgt duidelijke instructies over de werkuren, specifieke taken (zoals het controleren van toegangspoorten en het begeleiden van bezoekers), en moet rapporteren aan de hoofdbeveiliger van het bedrijf. In dit geval is er sprake van een gezagsverhouding, en het is aannemelijk dat de opdracht als loondienst wordt gezien.

Fictieve dienstbetrekking

Soms kan er sprake zijn van een fictieve dienstbetrekking, zelfs als er geen gezagsverhouding lijkt te zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als je als beveiliger via een intermediair werkt voor een klant van die intermediair. In zo’n situatie moet je samen met je opdrachtgever beoordelen of je werk onder deze regels valt en of er loonheffingen moeten worden ingehouden.

Onduidelijkheid of onzekerheid door de nieuwe regels in de beveiligingsbranche? Neem dan contact op

Bij Maximum Group begrijpen we dat de regels rond schijnzelfstandigheid ingewikkeld kunnen zijn. Wij staan open voor een gesprek om je te helpen deze regels te volgen en te zorgen dat jouw werkrelaties correct zijn ingericht. Neem gerust contact met ons op voor advies of om samen te beoordelen of jouw opdracht als loondienst of zelfstandige arbeid (ZZP-schap) moet worden aangemerkt.

Heb je hier vragen over? Neem contact op!

Deze ontwikkelingen onderstrepen het belang van nauwkeurige afwegingen rond financieel risico bij zelfstandig ondernemerschap. Fouten in de inschatting van zaken zoals het uurtarief, verzekeringen en belastingen kunnen leiden tot ernstige financiële tegenslagen. Bovendien richt de overheid zich actief op het bevorderen van dienstverbanden als een manier om schijnzelfstandigheid en problemen onder zelfstandige beveiligers aan te pakken. Dit maakt het werken in loondienst als beveiliger in de toekomst steeds aantrekkelijker dan het werken als zelfstandige.

Heb je vragen of wil je meer informatie over de mogelijkheden in de beveiligingssector? Laat dan je gegevens achter of neem contact met ons op!

Simon van der Mars

Meer blogs

HEB JE JOUW DROOMBAAN AL GEVONDEN?

Werkbijmax - favicon - logo - geel

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze vacatures